Århus queer scene rapport
Danmarks eneste queer squat er i Århus!

Du har sikkert hørt, at der er mange nazisvin i Århus. Jep! Du har hørt, at der er langt mellem fede shows og queer frirum i Århus. Tjek. Du ved, at bøsserne får tæsk i Mindeparken, ligesom i Ørstedsparken. Også rigtigt. Du tror, der ikke sker en skid i Århus. Dér tager du fejl.
I en slumstormet lejlighed i Århus centrum lægger en gruppe queers planer om at overtage byen og sætte den fri. Det er sandsynligvis Danmarks eneste queer squat, og de kæmper en ulige kamp mod kønsstereotyper, heterofascister og – tja, fascister i det hele taget.
Queer Jihad mødte Thor på Shittown festival (tidligere Gay-Town Festival) i den Grå Hal på Christiania i august, og han lovede at fortælle lidt mere om deres crew. Så vi aftalte at mødes over messenger et par uger senere.

Bøssemads siger: (16.53.29)
Bøssemads fra Queer Jihad. Onlines.

Thor siger: (16.55.19)
Hey Mads.

Lad os gå lige til sagen. Vi skal høre noget om queer-scenen i Århus. Men først: fortæl lidt om dig selv.
Ok. Jeg hedder Thor. Jeg er 17 år, født og opvokset i Århus. Jeg bor i en slumstormet lejlighed i Århus centrum sammen med 6 andre, hvoraf 5 er queers. Det er også de folk, jeg laver mest politik med bl.a. anti-overvågning, vegan, ungdomshuspolitik, men især kønspolitik og queer ting. Jeg har været politisk aktiv på den radikale venstrefløj, siden jeg var 13.

Spændende. Hvordan er din opfattelse af Århus som en queer by? Er der meget plads? Er der mange fede steder, er det trygt at være queer i Århus?
Århus er en forfærdelig by er være queer i. Der er ofte mange diskriminerende mennesker, som gør det ubehageligt at være i Århus, når man går i byen og sådan. Der er organiserede overfald på bøsser i Mindeparken, som er en park, der fungerer som cruisingpark for bøsser på samme måde som Ørstedsparken i København. Og der er ofte fulde idioter, der overfalder folk udenfor bøssebarerne. Hvis man er transperson, er overfald hverdagskost i Århus.

Er du selv blevet diskrimineret?
Jeg har aldrig oplevet fysisk vold, men da jeg sprang ud, oplevede jeg, at en del af min vennekreds vendte mig ryggen, og mange ting blev sværere. Selv i det venstreorienterede miljø oplever jeg tit en form for afstandstagen fra queer- og andre former for kønspolitik. Derfor fungerer mit kollektiv ofte som et pusterum, hvis byen og mennesker er for meget.

Så jeres kollektiv fungerer som et uofficielt queer hang out? Er det også en base for organisering af queer aktivisme?
Ja. Altså det er ikke et sted, hvor alle kan komme og hænge ud på den måde. Det er jo også vores hjem. Men vi holder møder der, og da mange af vores venner er i queermiljøet, er det automatisk et hængudsted, især i weekenderne. En af mine veninder organiserer et selvforsvarshold, som træner i kollektivet en gang om ugen.

Ok. Hvem træner der? Er det mest kvinder og queers?
Ja, det er det. Det har givet mange i Århus mere stolthed om deres køn eller seksualitet, fordi de ved, de kan forsvare sig, hvis der bliver problemer. Og det sker jo ret ofte både med nazier, gaybashers og så bare bondske idioter.

Træner du også selv der?
Ja.

Er det åbent for alle?
Jaeh, det er det vel, men det er jo i et bz’at hus, så jeg ved ikke, hvor smart det er at reklamere for det. Det er nok mere et projekt mellem venner.

Da vi sad i Ørstedparken til KLAM fortalte du, om en episode med nogle gaybashere, der fik stryg, kan du fortælle om det?
Jo. Der havde været en queer fest på et mainstream sted, hvor der kom en gruppe mænd hen og chikanerede to piger, der stod og kyssede. Men så var der kommet flere ud fra festen, som konfronterede gruppen med mænd, som derefter begyndte at slå og sparke. Så forsvarede folk sig, og der kom flere queers til og gav dem nogle tæsk. Og det var ret fedt, fordi det var ikke kun politiske queers, men også mere mainstream homoer, der forsvarede sig. Det var godt for Århus. Det gav folk blod på tanden i forhold til at forsvare sig. For ellers plejer folk bare at gå deres vej eller løbe.

I Århus har I et brugerstyret kulturhus, som bare bliver kaldt Huset. Det minder på mange måder lidt om det, Ungdomshuset i København var i gamle dage, med ikke-kommerciel modkultur og udtalt modstand mod diskriminerende strukturer. Sker der queer ting der?
Der har været nogle støttefester, hvor overskuddet er gået til arbejde med kønspolitik, men ellers ikke det store. Vi skulle have haft en stor queer festival der i sommers, men den blev desværre aflyst pga. nogle kedelige problemer med alkoholbevillinger og lignende. Men en af retningslinjerne i Huset er jo, at der ikke må være heterosexisme, så på den måde er der jo et godt grundlag for at lave ting i fremtiden.

Men så skal man skynde sig lidt...
Ja, Huset står jo til at blive ryddet den 31. oktober. Det er svært at forestille sig Århus uden, og det bliver et stort tab for byen. Også i forhold til mulighederne for at bekæmpe homofobi og racisme. Men det er jo en del af den samme tendens, som ville af med Ungdomshuset og prøver at normalisere Christiania. Det er en krig imod alt det, der er skævt, og som ikke er kommercielt. Og den finder selvfølgelig også sted her.

Du er involveret i en del grupper, fx dit kollektiv, festivalen og selvforsvar. Kan du fortælle, hvad I ellers laver?
Vi vil prøve at lave en festival næste år, men det er ikke helt sikkert endnu. Og så spiser vi jo sammen og tager i byen sammen. Det er også vigtigt. I sidste uge lavede vi en lille queer graffiti aktion, hvor vi bombede lidt i indre by med slogans som ’queer power,’ ’ingen heterosexisme i vores by’ og ’queers bash back.’ Man ser mere og mere af den slags. Mange af os maler jo også, når vi bare er rundt i byen om natten. Og så er vi i gang med at planlægge en demo.

Så I sidder ikke bare derhjemme og er bange?
Nej, slet ikke. Vi har det sjovt alligevel. Vi går meget ud og fester. Det kan ikke hjælpe noget at sidde derhjemme og græde, bare fordi der er idioter.

Hvor går I hen, når I går ud? Hvor er de fedeste steder i Århus?
Hmm, det er meget forskelligt. Altså der er mange fede raves, og så når vi holder støttefester i Huset. Ellers er Mejlgade altid et dejligt sted (Århus’ svar på Nørrebro) :)

Så det er der, man kan møde jer, hvis man vil være venner eller score eller lave queer aktivisme?
Hvis man kigger ned i Huset eller Frontløberne eller andre af de alternative steder i Mejlgade eller andre steder i Århus er der nok nogen, der kan henvise til os.

Hvilke forhåbninger har du for fremtiden i queer sammenhænge?
Jeg håber på et bedre samarbejde med andre queer grupper, og at der kommer flere folk til queer miljøet. Der er jo også mange ting, man uden videre kan gå i gang med, hvis man gerne vil støtte kampen for en mere queer verden. Man kan gøre meget på gadeplan for eksempel med graffiti eller bare starte med sig selv og tage tingene til eftertanke. Og man kan sige til sine venner, at de skal tage sig sammen, hvis de snakker lort. Man kan jo også komme og finde os. Men det er altid en god start at begynde der, hvor man selv befinder sig. Men jeg skal faktisk ned og lave lyd nede i Mejlgade nu, så jeg skal smutte. Er der mere, du vil vide?

Ikke rigtigt. Er der ellers noget, du gerne vil sige, som du ikke har sagt?
Nej. Det tror jeg ikke. Men vi ses om et par uger, når jeg kommer til København.

Ok. Fedt. Jeg glæder mig. CU IRL.
ILM  LOL

 

Huset

Huset ligger på Vester Allé 15 midt i Århus og har siden 1972 været værksteds- og kulturhus for byens borgere. Det har samtidig fungeret som mødested for den alternative scene og et vigtigt knudepunkt for blandt andet modkulturelle aktiviteter og antidiskriminationsgrupper. I 2006 besluttede Århus Byråd at fratage Huset både bygning og tilskud. Efter stor modstand fra befolkningen blev beslutningen dog ændret/udskudt. Huset står nu til at blive ryddet den 31. oktober 2008.

http://www.huset-aarhus.dk/193

http://mejlgadeformangfoldighed.dk/