De råber ad mig på gaden

Når de råber af dig på gaden
Der er flere, der har skrevet til os og fortalt om, at de bliver råbt efter i skolen eller i byen om natten, og spørger os om, hvordan vi synes, de skal reagere i sådan en situation. Her kommer et svar til jer:

De heteroseksuelle massemennesker har altid råbt og spyttet efter queers af enhver slags, fordi vi gør dem usikre. Det er den samme tendens, der sendte 10.000 bøsser i døden i de tyske kz-lejre under 2. verdenskrig. Det kan man jo gøre dem opmærksomme på. De fleste synes, det er ubehageligt at blive sammenlignet med nazister. (Læs om det her: http://modkraft.dk/spip.php?article13398)

Hvordan man reagerer er en individuel sag. Det er op til dit temperament og din tolerance. Nogle queers kan bære over med tåbelige homofober, mens andre straks trækker et lille jernrør frem, såsnart nogen så meget som kigger skævt. Det er op til dig at finde din grænse.

En anden ting, man skal tage højde for, er, hvilken form for idiot man står overfor. Er det bare en, der råber og kommer med dumme kommentarer, eller er der en trussel om vold. Hvis der er en trussel om vold, føler du dig så truet, eller er du i en situation, hvor du vil kunne vinde en voldelig konflikt, fx hvis du har mange venner bag dig, og han er alene, eller hvis du er sygt god til at slås.

larry kingLarry King fra Californien blev dræbt af en klassekammerat 13. februar 2008, fordi han var bøsse. Han var 15 år. Hans 14-årige klassekammerat skød ham i hovedet to gange.

Personligt mener jeg ikke, vi har brug for flere martyrer. Der er ingen grund til frivilligt at løbe ind i flere cirkelspark, fordi man ikke vil fornægte sin seksualitet. Jeg ser det sådan her: der er to ting at tænke på. Det første er at slippe ud af situationen både uskadt, men også på en måde, så man kan se sig selv i spejlet næste dag. Det andet er at prøve at ødelægge homofobi i verden. Hvis du står overfor en machoidiot på speed, som skal imponere sine venner, har du ingen mulighed for at få ham til at tænke over sin homofobi eller stille spørgsmålstegn ved sin egen idioti. Til gengæld kan du måske slippe for at få tæv, hvis du svarer nej, når han spørger om du er svans/lebbe/trans/whatever.


WTF? Læs om bandana-koder her: http://www.gaycityusa.com/hankycodes.htm

Hvis du med din påklædning signalerer, at du er queer, fx med et badge, en t-shirts, et stofmærke eller en bandanas, kan du måske høre folk spørge, hvorfor du har behov for at gå og skilte med din seksualitet. De siger: ”jeg går jo ikke rundt med et skilt, hvor der står hetero, vel?” Sig fx ”nej, det gør du ikke, fordi jeg kan se på din machostil, at du er hetero. Desuden lever vi et heterornormativt samfund, hvor man er hetero, indtil andet er bevist, den her t-shirts er mit bevis på, at jeg ikke er som dig. Forstår du?” Eller ”Nej, men jeg har heller ikke den her t-shirts på for din skyld. Jeg har den på, så andre queers kan genkende mig, og jeg kan score. Jeg er ligeglad med, hvad du synes om den.” Eller klassikeren: ”jeg er ligeglad med, hvad du synes om mig.”

Måske kommer der en op og vil slås, fordi der står ’bøsse’ på din trøje. Når han spørger, så sig, at det ikke er din trøje, men det er en, du har lånt af en ven, som er bøsse, men at du er hetero. På den måde stiller du dig lige med ham, fordi I begge to er hetero, men du viser ham samtidig, at der er en anden måde at være hetero på, nemlig en måde, hvor du ikke hader på queers, men har venner, som er det. Han kan dårligt tæve dig for at have en ven, der er svans, og så kan han jo gå hjem og tænke over det. Du slipper for tæv og medvirker samtidig til at bekæmpe homofobi, ryk tre felter frem.

Du hører nogle af dine venner fortælle en homofobisk vittighed eller kalde hinanden ’svans’ ”for sjov.” Fortæl dem at homofobiske vittigheder ikke er sjove, at du stod ved siden af og hørte det, og at selvom det ikke var dig, de kaldte svans, var det dig, der blev ked af det. Fortæl dem, at bøsse er et ord, som betyder noget og ikke et skældsord. Hvis ikke du reagerer, når dine venner er homofobiske, hvem skulle så gøre det? Tror du ikke, at de er homofobiske overfor folk, som de ikke kender? Synes du, det er nemmest at påtale homofobi hos dine venner eller hos folk, du overhovedet ikke kender. Med andre ord: dine venners homofobi er også dit ansvar.

Nogle gange kan man blive så uendeligt ked af det, når folk råber ”bøsserøv” eller ”klamme lebber” efter en. Og man kan blive så lille og såret, at man slet ikke kan overskue at svare igen, også selvom man måske er blandt venner. Hvis du hører nogen råbe efter en queer på gaden, måske en af dine venner, måske ikke, så vær ikke bange for at blande dig. Den, der blir råbt efter, vil helt sikkert blive glad for ikke at stå alene.

Man skal ikke undervurdere det at råbe igen. Mange heteroer tror, at de ejer det offentlige rum, at de har monopol på at råbe på gaderne. Hvis de råber af dig, og du råber igen, viser du dem, at du også kræver en plads i verden. En plads som du har ret til.

Her er en række linjer, som du kan bruge til inspiration, når du vil påtale homofobi, det kan både være overfor dine venner, men også overfor folk, du ikke kender, dine elever eller lærere i skolen, dine kolleger, buschaufføren, din træner til thai-boksning eller hvem, der nu lukker lort ud:

Der er ikke noget galt med at være bøsse/trans/lesbisk/osv.
Det lyder banalt, men ofte kan det være tankevækkende for folk bare at høre en sætning, der sætter spørgsmålstegn ved den alment kendte sandhed, at queers er syndige, unaturlige freaks, der hører til på hospitaler og i gaskamre. God at bruge, når man overhører nogen bruge et af de nævnte ord som skældsord.

Det var rigtigt dumt sagt, det dér!
Hvis man er blandt mennesker man ikke kender så godt, fx på en bar, i kantinen på en ny arbejdsplads, i sin nye klasse osv. prøver folk tit at skabe nye bånd og fællesskaber ved at skabe fælles ”fjender.” Det sker ofte gennem den laveste fællesnævner. Man går som regel ud fra, at de andre i rummet også er homofober og sexister, så man kan næsten altid få venner – eller i det mindste få folk til at grine – ved at sige noget om, hvor lækker en eller anden ”tøs” er, eller hvor ”homo” en eller anden sanger er. Men du behøver ikke grine fåret af en dum kommentar, som bunder i usikkerhed. Sæt din grænse med det samme og få en meningsfuld samtale igang, i stedet for dumme heteromænds ligegyldige pladder ved fx at sige: ”Det var rigtigt dumt sagt, det dér!”

Jeg tror ikke, at David Beckham er homo.
Folk bruger homo som et ord, der betyder alt muligt tilfældigt. Når nogen siger, at en eller anden er ”homo” betyder det ikke, at den elsker folk af sit eget køn. Men det er ganske enkelt forkert brug af ordet. Det kan du gøre folk opmærksomme på ved at sige: jeg tror ikke, XX er homo.

Sagde du lige ”bøsserøv”?
I mange miljøer er der heldigvis en uudtalt konsensus om, at det ikke er så sejt/moderne/intelligent at være homofob, men alligevel er folk det sommetider, fordi det er en gammel vane, eller fordi de ikke lige tænker over det. De opdager måske slet ikke selv, at de bruger homofobiske udtryk. Nogle gange er det nok at gøre folk opmærksomme på, at de lige har været homofobiske.

Pis af!
Altid godt at sige. Og du har altså ikke pligt til at forklare folk alle mulige ting hver gang, de opfører sig tåbeligt.

 

I den mere offensive ende kan man sige sådan noget som:

Når du er hjemme hos mig, skal du ikke sige den slags.

”Bøsse” er mit ord, det skal du ikke bruge.

Ja, jeg er bøsse, og jeg skulle hilse fra din far og sige, du skulle komme hjem nu.

Hvis du råber ”klamme lebbe” igen, flår jeg øjnene ud af hovedet på dig.

Vi er ti mod to, og vi har flasker, hvem kaldte du ”fede lebbe”?

 

Når folk spørger, om du er homo, kan du sige

ja, det er du måske også?

Ja, men jeg har desværre en kæreste, måske en anden gang, må jeg få dit telefonnummer, så ringer jeg?

Sku du spørge fra nogen?

Hvem spørger?

Queers verden over hører på og finder sig i de mest latterlige udtryk og verbale angreb. Men det heteroseksuelle samfund har kun den magt over os, som vi giver det. Hvis du finder dig i alt muligt, bliver det ved. Hvis du siger fra, holder det op. Så enkelt er det. Så spring nu ud og tag din bid af kagen. Du har en verden at vinde og kun bitterheden at tabe. Kom nu!