Du skal ikke være bange

Danmark opfattes af mange som et frisindet og tolerant land. Men som ikke-heteroseksuelle har vi desværre ofte en anderledes oplevelse. Dårlige vittigheder, lovmæssig forskelsbehandling, homofobiske kommentarer og misbilligende blikke er velkendt for de fleste af os. Mange af os er bange for at holde hinanden i hånden. Ind i mellem bliver vi råbt ad eller spyttet på. Og nogle gange får vi endda bank.

knee to face
Fight to survive – go home alive!

Men vi behøver ikke leve et liv i frygt. Alle mennesker har ret til et trygt og lykkeligt liv. Nogle gange er det nødvendigt at forsvare den ret.

Vi kan diskutere med politikere og politi, når vi bliver forskelsbehandlet. Når folk kigger skævt, kan vi ignorere det. Men når vi bliver råbt ad eller truet, kan det være svært at finde modet til at svare igen og ikke mindst til at slå igen.

Vi vil helst undgå at tænke på det. Vi vil helst lade som om, det ikke er sådan. Men som ikke-heteroseksuelle lever vi et liv, der af og til er farligt, netop fordi vi ikke er heteroseksuelle. I de situationer er det vigtigt at være forberedt.

Her er lidt råd til, hvordan du kan passe på dig selv.

Det er næsten altid frygt, der vinder en slåskamp, og hvis du aldrig har skænket vold en tanke, bliver du med garanti rædselsslagen, når du bliver overfaldet. Og så har du tabt. Selvom du måske ikke har tænkt dig at slå igen, kan det gøre en enorm forskel, hvis du bruger lidt tid på at forberede dig og overveje, hvad du vil gøre, hvis der en dag står en eller anden idiot overfor dig og vil tæve dig, fordi du ikke er som ham.

eye gouge
Du er intet i deres øjne! Prik deres øjne ud!

Tal med dine venner, kærester og folk, du tit går i byen med om, hvordan I vil forholde jer til en voldelig situation. Diskuter, hvor langt I er klar til at gå, om I vil stikke af eller slås osv. Det kan være betryggende at vide, hvor ens venner står, hvis man kommer i en grim situation. Tal også med dine heterovenner om det. Det er rimeligt at forlange den samme opbakning fra dem, som du vil forvente fra dine ikke-heteroseksuelle venner.

Bøsser og piger kan også slås. At vinde en slåskamp handler ikke om at være størst og stærkest. Det handler mest af alt om at gøre sin modpart bange og vise, at man er klar. Det handler om at kunne holde hovedet koldt, om at være hurtig og om at være villig til at forsvare sig selv.

michelle
Use the quickest method to stop an attacker and go home alive.

Råb højt og gør alle i nærheden opmærksomme på, at du bliver angrebet. Hvis hele baren, parken, festen eller gaden kigger, er det usandsynligt, at angriberen fortsætter sit angreb. Undervurder ikke din stemmes funktion som våben. Hvis du råber op, viser du, at du ikke bare har tænkt dig at finde dig i alt muligt.

Det vigtigste er at komme uskadt ud af situationen. Alt andet er sekundært. Hvis du kan løbe, så løb. Hvis du er for rasende eller ikke kan komme væk, så brug dit mest beskidte kneb og stik af. Du kan altid spille helt en anden dag. Det er ikke flovt at være bange.

reklam bild
Walk with confidence

Vær et skridt foran din modstander. Det er dig, der skal kontrollere situationen. Hvis du kan se, at der ikke er nogen vej udenom en fysisk konfrontation, er det bare om at få afleveret det første slag. For det er som regel den, der får det første slag ind, der har den bedste chance for at vinde.

Vis din modstander, at du er villig til at gå langt for at forsvare dig selv. Der er ingen grund til at starte blødt ud. Når først slåskampen er startet, kan du ligeså godt true med en smadret flaske, en stol eller et askebæger. Det handler om at vise, at du er villig til at gå længere end din modstander. Husk: det er dig eller ham!

eye gouge again
Learn to defend yourself

Hold din modstander på afstand. Så længe han er udenfor rækkevidde, kan han ikke gøre dig noget. Gå bagud, skub ham væk eller sørg for at have borde, stole eller døre mellem jer.

paraderne op med det samme. Hav aldrig hænderne i lommen eller ned langs siden. Hvis du har hænderne oppe foran ansigtet, kan du hurtigt blokere slag, ligesom du er klar til at angribe ved fx at prikke med fingrene mod modstanderens øjne.

she has eyes that were made for crying
Think like a soldier

Brug en dag eller to på at se på dine omgivelser med nye øjne. Dit nøglebundt udgør et super knojern med en nøgle stikkende frem mellem tommel- og pegefinger. En lighter eller en telefon i hånden styrker din knytnæve og gør dit slag hårdere. Dit bælte, din cykellås eller din hundesnor udgør en god pisk, rullet rundt om din hånd. Slå med den ende med spændet og lad kun et kort stykke bælte fungere som pisk. Slå hårdt og hurtigt, så man ikke kan rive det ud af hånden på dig. En kæde af metal kan bruges på samme måde. Kuglepenne, neglefile og andre tynde, spidse genstande fungerer rigtigt godt som stikvåben, der ikke er dødelige, men alligevel effektive. Flasker, nøgler, mønter, småsten, askebægre, bøger, skraldespande og stole er alle gode som slagvåben eller kasteskyts. Når du har kastet ting mod din modstander og forstyrret hans opmærksomhed, kan du enten løbe eller følge op med mere angreb.

Husk, at de våben, du har, kan blive taget fra dig og vendt mod dig, så tag dem ikke med, hvis du ikke har tænkt dig at bruge dem.

Hvis du slår en person (med eller uden nogle af de ovennævnte genstande) så slå mod ansigtet eller halsen. Øjne, næse, tænder, ører, tindinger, strube og kæbe er alle skrøbelige steder. På kroppen kan du gå efter solar plexus, maven, nyrer, skridtet og knæene.

Der er ingen grund til at lade vold fylde for meget i dit liv og altid gå rundt med vanvittige våben som knive, knojern og pistoler i lommen. Du kan altid finde masser af våben i dine omgivelser.

self defense
Hav et dejligt og trygt liv. Det er det vigtigste.

Sæt noget tid af til at lære at passe på dig selv og dem, du holder af. Begynd på et kampsportshold. Du vil blive glad for det. Hold dig i form og vær stolt og glad for dig selv og dit liv. Du er et værdifuldt menneske, og du skylder dig selv et værdigt og lykkeligt liv.