Hvorfor separatistisk selvforsvar for bøsser?

I efteråret 2006 var der et separatistisk selvforsvarshold for bøsser og biseksuelle mænd i Ungdomshuset. Der var en del, der ikke forstod, hvad ideen var med det. Denne tekst er skrevet som en forklaring på det.

ungdomshuset

Studiestræde, en søndag morgen: der står en flok trætte, fulde bøsser udenfor Cosy bar. Pludselig træder to machosvin ind i mængden og begynder at nikke skaller til højre og venstre. Ingen griber ind. Ingen gør noget.

Christianshavn Torv, en fredag aften: en flok bøsser står og snakker og en fuld idiot træder ind i mængden og begynder at true og nidstirre bøsserne. Han sår frygt ud i hele flokken. Ingen svarer igen. Ingen gør noget.

Dette er langt fra de eneste episoder, jeg kunne nævne. Og det er langt fra atypiske eksempler på queerbashing og bøssers reaktion. Hvorfor bliver bøsser så bange, når de bliver overfaldet, selvom de ofte er i overtal?

Mænd er socialiserede til at kunne bruge vold som et argument. Rigtige mænd er gennem hele deres opvækst blevet præsenteret for vold, trusler og aggressivt kropssprog som værktøjer. Og rigtigt mange mænd har optaget dette og budt det velkommen.

Kvinder er socialiserede til at tage afstand fra vold. Rigtige kvinder hverken kan eller vil slås. Rigtige kvinder kender udelukkende volden fra offerets side. Rigtige kvinder har accepteret dette.

(selvfølgelig er dette fortegnet, og mænd og kvinders forhold til vold er mere kompliceret end som så, men det er ikke emnet her.)

Bøsser ligger et sted midt imellem. Det er almen viden, at den, der klarer sig dårligt i et slagsmål, slås som en svans. Bøsser, ligesom kvinder, hverken kan eller vil slås. Men de er trods alt mænd og ikke dækket af gadens macholov om, at ’man ikke slår på kvinder.’ På den måde er der altså så at sige frit slag, når det gælder vold mod bøsser. Og går en bøsse først til modangreb, mødes han som en mandlig modstander og ikke som en kvinde, dvs. nådesløst.

Samtidig må man ikke glemme, at alle bøsser er blevet indoktrinerede til at hade deres egen homoseksualitet og derfor vil de have svært ved at argumentere for, at de i det hele taget er værd at forsvare. Det sidste ligger dybt (og ofte ubevidst) i de fleste bøsser. Uanset for frigjorte de føler sig, er det den ballast, de har med sig fra deres opvækst: at de er forkerte, og at den vold og diskrimination, de møder gennem livet, er en del af deres livsvilkår som bøsser. Det har ordentlige bøsser accepteret.

De to episoder, som jeg nævnte til at starte med, vil mange bøsser kunne genkende. De vil også kunne genkende reaktionen fra bøsserne. De fleste heterofyre, der træner kampsport vil, uanset deres gode vilje, stille sig komplet uforstående overfor bøssernes reaktion. ”Hvorfor smadrede de dem ikke bare? De var jo mange flere,” ville de typisk udbryde. Det er et godt spørgsmål, som både er logisk og udtryk for en vis form for retfærdighed.

Jeg har undervist et separatistisk selvforsvarshold kun for bøsser og biseksuelle fyre siden den aften i studiestræde. Og heterofyrens undren ovenfor viser noget om, hvorfor vi træner separatistisk. Uanset den fraværende homofobi på visse andre træningshold, vil en heteroseksuel mand aldrig kunne sætte sig ind i, hvorfor en bøsse rammes af handlingslammelse, når han overfaldes. Det viser hans spørgsmål.

Vi bøsser må gensocialisere og genopdrage os selv. Først og fremmest må vi lære at overbevise os selv hundrede procent om, at vi er værd at forsvare; at det er ok at gå til modangreb, når vi bliver overfaldet. Dernæst må vi lære at slås, fordi det desværre er en del af det at leve åbent som bøsse, at man lever et risikofyldt liv. Det er noget, vi bedst kan lære hinanden, fordi vi forstår hinanden.

speakers
PS: Skud ud til det nye unghus, Overdrevet på Dortheavej 61 i Nordvest, bang bang, det er for fedt, og I er med i vores klub. Nordvest, her kommer vi! Hvis queers var en bande, ville vi være verdens største bande, næst efter militæret, og vi er igang med at samle postnumre, hvor vi ved, der bor queers, til når vi maler graf, så hvis du bor et sted, der har et postnummer, så send det i en sms, så dit kvarter kan komme med på listen. Vi har allerede 1553, 2200, 2300, 2400 og 2620. Repræsenterer.

http://dortheavej-61.dk/