Queer Awareness

At være queer handler om at gøre, hvad man har lyst til og ikke mindst at kræve retten til at gøre det uden at blive diskrimineret for det. At være queer handler fx om selv at bestemme, hvordan man vil se ud, i modsætning til at lade sig diktere af kønsrollerne. Selv at bestemme, hvem man har sex med og hvornår og hvordan.

necklace
Vær dig selv! Det kan du aldrig gøre forkert!

At gøre hvad man har lyst til er desværre ofte en kamp i sig selv. Man kæmper med roller, mønstre, koder og strukturer, som er inde i en selv, fordi man har brugt et helt liv på at lære dem fra omverdenen. De fleste piger kan slet ikke forestille sig at leve et liv, hvor de ikke barberer sig under armene, mens de fleste drenge aldrig nogensinde har overvejet at gøre det; bare for at nævne et enkelt banalt eksempel. Og når man så begynder at opleve disse krav og mønstre som snærende og begrænsende, begynder først og fremmest en kamp mod ens egne vaner, men samtidig en kamp mod hele den omgivende verdens forventninger, fobier og strukturer.

Queer handler om at udfordre det, som man kalder normalt.

At være queer er en fest, der handler om at lege, eksperimentere og fjolle rundt. At klæde sig ud og skabe sig og provokere for sjov. Men at være queer er også en dødsens alvorlig kamp, der gælder det allervigtigste her i verden, retten til at være sig selv, sådan som man nu engang oplever sig selv, uanset om det så er en statisk størrelse eller noget, der konstant er under forandring. Begge dele er en del af queer. Der er ikke noget queer uden at begge dele er der. Uden det første visner vi og glemmer, hvad det handler om, uden det sidste bliver vi bare de tosser, som nogen siger, vi er.

At være queer betyder mere, end hvem du har sex med, og hvordan du ser ud og opfører dig. Dit køn og din seksualitet er også en politisk størrelse, for så vidt at begge dele har stor indflydelse på, hvordan du bliver behandlet her i verden. På samme måde som hvis du ikke er hvid, vil du blive mødt med diskrimination hele livet, hvis du er kvinde, homoseksuel eller trans. Queer Awareness handler, som ordet siger, om at være bevidst om sin situation for derved at kunne modvirke diskrimination.

queer awareness

Queer Awareness handler altså om at være bevidst om de strukturer, der er i samfundet og mellem os mennesker, om at kunne gennemskue, hvorfor det altid er kernefamilier, der er på forsiden af reklamebladene, hvorfor din kommunes boligpolitik favoriserer bebyggelse, der giver plads til to voksne og to børn og ikke fx kollektiver, hvorfor det er farligt for kirken og staten, at homoseksuelle kan blive gift og adoptere. Man kan også stille sig selv spørgsmål, som har med hverdagen at gøre: hvorfor bliver bøsser oftere tævet end lesbiske, hvorfor kan veninder holde i hånd, mens to mandlige venner ikke kan, hvorfor har kvinder traditionelt langt hår og går i kjole, hvorfor er mænd seje, hvis de har mange damer, mens kvinder er billige, hvis de har mange mænd? Queer Awareness handler bl.a. om at stille sig selv og hinanden en masse spørgsmål.

Derudover ser vi en vigtig historisk dimension i forhold til det at være queer. Det kan være enormt positivt at have en historisk indsigt i vores fælles historie. Queerbegrebet sneg sig først ind på universiteterne og aktivistmiljøerne omkring 1990, men de homoseksuelles historie starter allerede i 1869. Før det var vi sodomitter og i 1940’erne blev vi homofile. I 1969 blev vi bøsser og lesbiske, fordi vi gik ind i en militant kamp imod systemets evige chikane. Alle disse historiske fakta kan give os en forståelse for, at vi er en del af en kamp for frigørelse, som har stået på i mange, mange år og den kan samtidig give os en forståelse for, at kønsroller og seksualitetsforståelser ikke altid har været, som de er i dag.

nice
Folk fra den homofile bevægelse, der demonstrerer for retten til at indgå i det heteroseksuelle samfund og fx arbejde og sådan…