Sandheden om København

Du tror måske København er en frisindet og tolerant by med plads til alle. En by med plads til mangfoldighed, hvor man kan udfolde sig, som man vil.

Men det er desværre langt fra virkeligheden.

Hvor tit ser du homoseksuelle par holde hinanden i hånden på gaden? Ikke så tit? Hvorfor tror du, det er sådan?

homo flyer

Bøsser, lesbiske, biseksuelle, transpersoner og queers må leve i skjul eller leve med frygten for at blive set skævt til, råbt ad, spyttet på eller få tæsk. Som seksuelle minoriteter oplever vi diskrimination fra både lovgivning, familie, venner, kolleger, butikspersonale, sundhedsvæsen, ordensmagt, skolevæsen og tilfældige mennesker på gaden.

Det er oftest tilråb eller dårlige vitser, men i de seneste måneder har der været mindst tre tilfælde af organiserede, voldelige overfald.  Der er sandsynligvis mange flere, vi ikke kender til.

I april blev en italiensk turist overfaldet og gennemtævet af fem maskerede personer, fordi de vidste, han var bøsse. Han blev efterfølgende nødt til at afbryde sin rejse og tage hjem til Italien for at blive behandlet for smerter og skader. I starten af juli blev en ung mand ligeledes overfaldet af en gruppe og gennemtævet.

Og tirsdag den 22. juli skete det så igen. Tre mænd overfalder og gennemtæver en person, de ved er bøsse. De bruger blandt andet stålrør fra et vejskilt som våben, mens de siger, de vil slå ham ihjel. Personen er indlagt med svære kvæstelser i hoved og ansigt.

Og det er også dit ansvar. De dårlige vitser, du fortæller, legitimerer den vold, vi oplever på gaden. Det handler ikke kun om, hvilke politikere, du stemmer på. Det handler også om, hvordan du behandler os, og hvordan du tillader, at din familie, dine venner og dine kolleger behandler os. Det er også dit ansvar at sige fra overfor homofobi og diskrimination, selvom du måske ikke bliver ramt af det selv.

- Bøsser, lesbiske, biseksuelle, transpersoner og queers i København.

 

Denne tekst blev delt ud på løbesedler til den spontane demonstration mod queerbashing fra Queer Festivalen i juli 2008.

www.queerfestival.org